15 December 2008

Kacang Pool, Bomba Larkin

Sabtu, 13hb December 2008...
Lokasi: Medan Selera Bomba Larkin /Kacang Pool Area (GPS: 1°29'8"N 103°45'0"E )
Kelibat: ThePersonaClub/MyPersonaStyle (Juga Tiada Gambar)

Kepada sesiapa yang tidak pernah dengar mengenai kacang pool, berikut adalah lokasi di mana anda boleh menikmat makanan kegemaran warga JB ini.




Resepi Kacang Pool

Bahan-bahannya:

Kacang parang 2 paket (direbus hingga lembut dan kulitnya dibuang)
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
satu inci halia
sedikit jintan manis
sedikit garam

Cara-caranya:

1) Bawang merah, bawang putih, halia dan jintan manis dikisar halus.


2) Tumiskan bahan yang telah dikisarkan tadi dan bila naik bau masukkan
kacang parang dan sedikit garam.

3) Hidangkan bersama telur mata sapi, bawang yang dicincang dan cili hijau.


4) Perahkan sedikit limau kasturi dan bubuh sedikit lada putih diatas sajian.

5) Di makan bersama roti peranchi atau roti potong yang dibakar(disapu mentega atau jem garlic bread)

Sumber: Unit Media & Komunikasi, Pejabat Menteri Besar Johor

5 comments:

hanis said...

sedap ke? ngeri aku nak makan... telor makan ngan kuah kacang??? erkkkk

M.K is Tun Mamat said...

sedap gak.. akhirnye aku tau la.. apa tu kacang pool yang digembar gemburkan.. hahaha feveret warga jb tu..

Anonymous said...

gler pnya sedap!!!! arrgggghhh..lama da aku x makan... apa ngeri2..jakon ke hape??? benda sedap ko kate ngeri..budus

Anonymous said...

thanx for de recipe..dah lama xmkn..mmg dkt bomba ni sedappp sgt..mula dulu jakun jugak xpenah jmpa..tp rasa skali nak lagi..huahua..nk try buat la.thanks

Anonymous said...

oo ini rupe nye kacan fool? aku ingat kacang yg jual mcm kcng putih tu. puas aku cari kat seluruh kl xjmpx. tahun depan aku nak jual kat pasar ramadan jln tar orait? tapi katne nak dapat kacang parang mentah area kl ade sesape tau?

Powered by Blogger.